BRUKSİZM (Diş Gıcırdatma) Tedavisi

Hepimiz bir dereceye kadar dişlerimizi sıkıyoruz fakat geceleri bu durumun farkına varmıyoruz. Her 5 kişinin en az birinde görülen bu alışkanlık farkında olmadan kişilerin günlük hayatını kötü yönde etkilemektedir. Gün içi yorgunluk, halsizlik, devamlı uyuma isteğinin arkasında kalitesiz gece uykusu bulunmaktadır.

Diş sıkan ve gıcırdatanların bütün gece boyunca farkında olmadan çene, yüz ve boyun bölgesindeki kasları normalden çok fazla derecede hareket ettirmeleri sabahları uyandıklarında çene bölgesinde gerginlik ve yorgunluğa, ağzı açıp kapamada zorlanmaya, baş ve boyun ağrıları ile uyanmalarına neden olur.

Gece boyunca aktive olan baş ve boyun kasları gün içinde inatçı baş ve boyun ağrılarına, bel ve sırt ağrılarına, kulak çınlamasına neden olur. Uykuda iyi dinlenemeyen insanlar gün boyunca yorgunluk ve halsizlik nedeni ile çabuk yorulma, iş hayatında isteksizlik gibi şikayetlerden oldukça yakınmaktadırlar.
Çoğu zaman bu şikayetlerin nedeni bilinmeden tedavi yöntemleri aranmakta fakat başarılı olunamamaktadır. Eğer sizde gün içinde yorgunsanız, yeterli miktarda uyuyorsanız buna rağmen dinlenemiyorsanız, inatçı baş ve boyun ağrılarından müzdaripseniz ve sebebini bilemiyorsanız büyük olasılıkla uykunuzda dişlerinizi sıkıyorsunuz.

Gece boyunca saatlerce dişlerin kuvvetlice birbirine temas etmeleri dişlerin aşınmasına ve kırılmasına, dişlerde ileri derecede hassasiyet oluşmasına neden olur. Diş ve dişleri çevreleyen dokuların harabiyetine, tedavisi oldukça basit olan dişeti problemlerinin de alevlenmesine neden olarak sağlıklı dişlerinizin kaybına varan problemlere neden olur.

Diş sıkan ve gıcırdatan insanlarda daha önceden yapılmış olan dolgular ve porselen protezler, dişlere gelen fazla kuvvet dolayısıyla kolaylıkla kırılabilir ve tekrar yapılması gerekir. Bu nedenle bu alışkanlığa sahip insanların diş tedavisi öncesi diş gıcırdatma alışkanlığının tedavi edilmesi faydalı olacaktır.
Diş sıkma tedavisinden önce sebeplerinden bahsetmek gerekir ise, sebebi net olarak belirlenememiş olsa bile bir takım faktörlerin diş gıcırdatma alışkanlığını tetiklediği belirtilmektedir.

Bunlar;
• Stres
• Yorgunluk
• Düzensiz diş temasları
• Sigara alışkanlığı
• Bazı psikiyatrik ilaçlardır.

Diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığının tedavisi amacıyla gece plakları, oklüzal splintler uygulanmaktadır. Ancak bu yöntemler şikâyetin sebebine yönelik değil yalnızca dişlere olan etkisinin azalmasına yönelik uygulamalardır. Çoğu diş sıkan veya gıcırdatan insanlar kullandıkları gece plağına rağmen gıcırdatmaya devam ettiklerini bildirmekle birlikte uyku kalitelerinin hala düşük olduğunu belirtmektedirler.

Bu alışkanlığın sebebine yönelen ilk ve tek tedavi yöntemi olarak oldukça yeni bir yöntem olan GrindCare’dir. Uyku esnasına çiğneme kaslarının kasılmasını önleyen ve 3 hafta kullanımda alışkanlığı %50 oranında azaltan GrindCare sadece şakak bölgesine yerleştirilen bir sensör yardımı ile gece boyu tüm kas aktivitesini ölçer, dişlerinizi sıktığınız anda çiğneme kaslarına geri sinyal göndererek kasın gevşemesini ve rahatlamasını sağlayarak hem dinlendirici bir uyku uyumanızı sağlar hem de ertesi gün baş ve boyun ağrılarını önler.

“Kliniğimizde Bruksizm tedavisi yapılmaya başlandı. Bruksizm tedavisi hakkında detaylı bilgi almak  için iletişim sayfamızdaki telefon numaralarımızdan ya da iletişim formumuzu doldurup göndermeniz yeterli olacaktır. Yetkililerimiz en kısa sürede tedavi ile ilgili bilgileri aktarmak için size dönüş yapacaktır.”

Paylaş

Tüm hakları saklıdır. © 2016
Eskişehir Web Tasarım