PERİİMPLANTİTİS :
Yapılmış olan implant çevresinde cerrahi, protez yapımına bağlı ya da implant çevresi dokularına bağlı oluşan ve çevre dokularda kemik kaybına yol açan bir enfeksiyondur. Bakterilerin birikimi ile dokular kendini koruma amaçlı enfeksiyon oluştururlar.Bu da kemik kaybına sebep olur. İmplant kayıplarında ana etken olduğu söylenebilir.Erken aşamada tespit edildiğinde tedavisi mümkündür.
İmplant uygulamalarında implant ve implantüstü protezin uzun dönemli başarısı ya da başarısızlığını etkileyen faktörler ;
1- İmplantın yapım aşamasında kemik miktarının az ve- veya kalitesinin iyi olmaması , yetersiz yumuşak doku olması risk faktörünü artırır,
2- Hekimin tecrübesi ( tecrübeli bir hekim mevcut şartları en iyi şekilde değerlendirebilir.)
3- Yapılan uygulamada doğru görüntüleme tekniklerinin uygulanması ( 3 Boyutlu görüntülemelerle daha güvenli çalışmalar yapmak mümkündür.)
4- Uygulanan implantın materyal özellikleri ile yüzey yapısı önemlidir.(Kısaca kaliteli implantlarda risk daha azdır. İmplantın kalitesi Ar-Ge çalışmaları olan ve başarısı bilimsel çalışmalarla desteklenmiş olması ile belirlenebilir. )
5- İmplantın protez yapımını daha kolay ve daha az prosedürle yapılmasını sağlayan üstyapı parçaları olması hata riskini azaltır. (İmplant kayıplarının önemli kısmı hatalı protezlerden kaynaklanmaktadır.)
6- Yapılan implant destekli protezlerin kolay temizlenebilir olması. Çiğneme kuvvetlerin dengeli olarak dağıtılmamış olması
7- Uzun süreli ve çok miktarda sigara kullanımı
8- Sistemik vücut sağlığı-sağlıksızlığı
Gibi etkenlere bağlıdır.Bu faktörlerden bir ve ya birkaçı birarada varsa periimplantitis riski artmaktadır.
Periimplantitis teşhisi radyolojik yöntemlerle ve klinik muayene ile tespit edilir.
Eğer implantüstü kuronda hareketlilik varsa bu iki sebepten olabilir.
1-İmplant ile implantüstü porselenin yerleştiği abutmenti bağlayan vida gevşemiştir.Bu vida sıkılırsa problem hallolur.
2-İmplant hareketlenmiştir. Bu implantın kaybı anlamına gelir.
Periimplantitis tedavi edilebilir mi ?
Periimplantitis tedavisini yapmanın değişik yöntemleri vardır.
Bu işlemdeki temel amaç implantın etrafında oluşmuş olan istenmeyen iltahaplı dokuları uzaklaştırmak ve gerekirse yeni destek kemik dokusu oluşturarak implantın ömrünü uzatmaktır.
Periimplantitis tedavisinde bilinen en başarılı yöntem Erbium:Yag Laser ( lazer )sistemleridir. Sert doku laseri olarak da tanınan bu laser tipi ile iltahap dokularını en iyi şekilde ve seçici olarak temizlemek mümkün olabilir.Ama daha önemlisi implant yüzeyini implanta zarar vermeden , implanta uzun vadede risk oluşturmadan ve implant yüzeyini tamamen bakterilerden temizlemenin (Dekontaminasyon ) bilinen en iyi yoludur.
Ancak bu koşullar doğru bir şekilde sağlanırsa implant çevresi doku iltahabı ( periimplantitis ) kemiğe zarar vermeyerek tedavi edilebilir.