Diş Beyazlatma Nedir?

Diş beyazlatma, dişlerin üzerindeki lekelerin ve renkleşmelerin uzaklaştırılarak renginin açılması işlemidir. Kozmetik diş hekimliği işlemleri arasında en popülerlerinden biridir. Dişlerin görünümü iyileştirilir, diğer tekniklerden daha ucuz ve daha az rahatsız edicidir. Her gün dişler üzerinde ince bir tabaka oluşur ve bu da lekelerin toplanmasına neden olur. Mine de por adı verilen ve lekelerin tutunmasına neden olan küçük delikli yapıdadır. Parlak rengi korumak için periyodik aralıklar ile beyazlatma işlemi tekrar edilmelidir.

Ne Zaman Uygulanır?

Yaş, sigara, çay ve kahve dişlerin sararması ya da lekelenmesinin en yaygın nedenleridir. Bunlar diş yüzeyini lekelendirebilirler. Ayrıca dişin içinde lekelere neden olan ve intrinsik lekeler olarak adlandırılan nedenler de vardır. Çocukluk döneminde diş gelişimi devam ederken fluorun gereğinden fazla yüklenmesi ile oluşan lekeler, hamileliğin ikinci yarısında ya da sekiz yaşın altındaki diş gelişimi devam eden çocuklara verilen tetrasiklin tipi antibiyotikler intrinsik lekelere örnektir. Bu tip lekelenmelerde diş beyazlatma uygulanarak dişlerin görünümü iyileştirilebilir. Diş beyazlatma en çok yaşla, yiyecek ve içeceklerle oluşup diş yüzeyinde bulunan lekelenmelerde etkilidir.

Preparasyon (Hazırlık)

Diş beyazlatma işlemi kuron veya veneerlerde ve dişeti çekilmesinden ötürü açığa çıkmış kök yüzeylerinde rengin açılmasına neden olmaz çünkü bu yüzeylerde mine tabakası yoktur. Diş beyazlatma, evde ya da ofiste yapılabilir. Biz kliniğimizde ofiste yapılan beyazlatma tipini tercih ediyoruz. Çünkü bu tip beyazlatma diş hekimine işlemi yakında takip etme ve herhangi bir sorunda müdahale etme şansını vermektedir. Tedavi önce ve sonrası fotoğraflar ile diş hekiminiz tedavinin gidişatını izler ve sizin de görmenizi sağlar. Her biri 60 dakikalık bir ya da iki randevu ile diş beyazlatma işleminden sonuç almak mümkündür.Diş taşı temizliğiniz muayeneden sonra yapılır ve beyazlatma işlemine geçilir.

Nasıl Uygulanır?

Temelde iki tip beyazlatma çeşidi bulunmaktadır:

Non-Vital Beyazlatma: Beyazlatma daha önceden kanal tedavisi yapılmış (sinirleri canlı olmayan dişler) dişlerde uygulandığında non-vital beyazlatma adını alır. Kanal tedavisi yapılmış olan dişlerin görünümleri vital beyazlatma ile iyileştirilemez. Bu durumda dişi içinden beyazlatacak başka bir işlem uygulanır. Dişin içine beyazlatma ajanı yerleştirilir ve üzeri geçici dolgu ile kapatılır. Diş bu şekilde birkaç gün kalır. Bu işlem diş istenen renge ulaşana kadar tekrarlanabilir.

Vital Beyazlatma:

Vital beyazlatma canlı dişlerde uygulanan beyazlatma işlemine verilen isimdir. Ofiste yapılan beyazlatma genellikle 30-60 dakika sürmektedir ve en fazla iki randevu ile tedavi tamamlanmaktadır. Randevu sayısı renklenme tipine ve istenen beyazlık derecesine göre değişmektedir.

•  Dişetlerini beyazlatma ajanında korumak için özel bir jel uygulanır.
•  Ofis beyazlatmalarında yaygın olarak kullanılan hidrojen peroksit içerikli beyazlatma ajanı dişlerin dış yüzeylerine uygulanır.
•  Beyazlatma ajanını aktive edecek iki tip yöntem vardır. İlki led ışın kaynağının 15-20 dakika boyunca aktivasyon için kullanıldığı tiptir.
•  Diğer metod daha etkili olan ve her dişe 30 saniye uygulanan Nd:YAG laserın uygulandığı tiptir.
•  Aktivasyon tamamlandıktan sonra beyazlatma ajanı gazlı bez yardımı ile dişler üzerinden temizlenir.
•  Bu prosedür bir randevuda en fazla üç kez olmak üzere tekrarlanır.
•  En sonunda beyazlatma ajanı ile dişeti koruyucu jel temizlenir.

Riskleri Nelerdir?

Diş beyazlatma işleminin ciddi yan etkileri bulunmamaktadır. Ancak bazı kişilerin dişlerinde geçici olarak hassasiyetler veya dişetlerinde hafif irritasyonlar olabilir. Beyazlatma ajanının fetus üzerindeki etkisi bilinmediğinden beyazlatma işlemi hamile kadınlarda yapılmamaktadır. Beyazlatma işlemi kozmetik bir işlem olduğundan bu tip bir durumda ertelenebilir.

 

 

 

 

 

Paylaş

Tüm hakları saklıdır. © 2016
Eskişehir Web Tasarım